Tanker om forbedringer.
Kan dette bli akseptert, eller burde hele ansiktet være skarpt?
Mitt problem er at mindre blender gir altfor treg lukkertid med tanke på både vind og uten bruk av stativ. Øker jeg iso enda mer, blir det så mye støy. Bra nok blits har jeg ikke foreløpig, og ikke er jeg så glad i blits heller, men…?
Hvordan hadde det fungert med en telekonverter ved samme arbeidsavstand? Hadde det blitt enda mer risiko for uskarphet ved samme tekniske innstillinger?
Personlig liker jeg best versjon 2 (uklippet), fordi å kutte bildet så kraftig gir meg magevondt.
Jeg liker egentlig selv, at insektet tar lite plass i bildet når bakgrunnen er behagelig. Eller bør målet være å alltid komme mest mulig tett innpå?
Hva synes dere?
Bildet inngår i albumet Fluer -
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2005-05-23 14:08:52
    Versjon #2
  • Lagt inn: 2005-05-23 16:15:47
    Versjon #3
Utstyr
  • Nikon D 70
  • Nikon AF Micro Nikkor 105mm 1:2.8 D
  • Blenderf/9
  • Lukker1/125s
  • Nei
  • Annetiso 320
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger936
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_140024} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (26)
Ole Walter S.
Liker bildet veldig godt. Macro er artig og blir enda artigere når du får resultater som dette. Du burde kanskje hatt hele ansiktet skarpt, men det blir sikkert en smakssak. Du har fått noen behagelige bakgrunnsfarger også i dette bildet. Totalen stiger da, ihvertfall i mine øyne. Liker v1 best.

mvh/Ole Walter Sundlo
Avsluttet .
Dette var et UTROLIGT flott bilde....perfekte farger og det var kjempe bra når selve øynene var klare og resten litt uklar, gjorde allt litt mer spennende:-D

Likte v1 best....

stå på videre

Krister Lima www.rallyproduction.com :-D
Cristina B.
Takker, men synes dere ikke versjon 1 virker flatt? Selv synes jeg det blir mer dybde på # 2, fordi bakgrunnen blir ikke bare helt ensfarget.
Torbjørn K.
Jeg liker nok best V1, da jeg synes at insektet forsvinner i bakgrunnen i V2. Jeg synes du har grei dybde og liker veldig godt hvordan insektet har plassert beina sine. Imponerende skarphet og detaljer i øynene. Mulig at lyset er litt flatt? Synes den grønne bakgrunnen er veldig fin! Jeg synes ikke du har vært helt heldig med blomsten her. Synes kanskje fargen er litt blass og matcher lite til resten av bildet. Det nederste kronbladet blir også litt ''feil.'' Det er ikke helt diffust, men heller ikke skarpt noe som gjør det litt ''gromsete.''

Mvh.
Torbjørn
Gaute B.
Flott bilde med forbausende skarphet! Meget bra!
Versjon 1 er min favoritt, god komp.
Knalle farger!

Alexander W.
Hei...
Dette var helt rått.... det beste macrobilde jeg har sett på en god stund!
Flott skarphet (plasering av skarphet.)

Mvh Alexander Wabakken
Cristina B.
Takk Torbjørn for din vurdering. Sant, det gjorde seg med litt rødere utgave på bladet.
Klippet bildet enda mer for å fjerne det første bladet. (liker dårlig dette med kuttinga!)
Jeg aksepterer nå at tettere utsnitt alltid kommer best ut, så da får jeg prøve å forbedre kvaliteten når det skal være så nærme, dvs fotografere enda nærmere med de utfordringer det vil skape for å få det teknisk i havn.
Vil en konverter hjelpe meg der?

Takker og bukker for mange hyggelige tilbakemeldinger.
Avsluttet .
Av de tre versjonene foretrekker jeg den første. Det ser ut som han balanserer på ryggen av en lenestol!

Utrolig merkelig fjes. Synes du har fått skarpheten bra plassert, men det hadde jo selvsagt vært enda bedre om furteper hadde vært skarp over hele fronten.
Andreas Kalvig A.
Dette var et tøft macro... Ren og fin bakgrunn + den rosa blomsten, virkelig stilig. Fokusen på øynene sitter som et skudd.
Keep up the good work!

mvh
Andreas K A
Torbjørn K.
V3 ble knallbra! Her gjorde det seg veldg bra med midtilt insekt. Tenkte ikke på at du kunne kutte bort det bladet, men det gjorde seg veldig bra uten. Ble bedre med litt mer ''smell'' i rødfargen.

Torbjørn
Rolf J.
Dersom bildet viser det du ønsker å vise har du fått det til. Det er klart at et slikt bilde kan aksepteres, det finnes ingen fasit på hvordan et bilde skal være, og om du viser et bilde med så liten dybdeskarphet som her, så vet alle som har drevet med makro at dybdeskarphet er begrenset ved bruk av makroobjektiv.
Her er dybdeskarphetsområdet perfekt plassert etter min ringe oppfatning, kunne tenkt meg et utsnitt midt mellom V1 og V3, på V1 ser det ut som om et lite insekt på nærmeste kronblad og blomsterfluen sitter og ser på hverandre og om du hadde kuttet litt oppe og litt nede, litt under den lille ''fluen'', og litt mindre på siden, til kvadratisk format, hadde det vært mitt valg.
Telekonverter stjeler alltid lys, du taper 1 til 2 blendere alt etter type konverter, så det vil ikke løse problemet med lange lukkertider.
Er litt forbauset over at du synes du får mye støy over ISO 320, har brukt ISO 400 på min D100 uten store problem.
Rolf
Cristina B.
En spesiell takk til deg Rolf for dine tanker og kunnskap.
Interessant det du sier om at det ikke finnes fasit.

Enig, at det viktigste er å spørre seg selv hva man ønsker å formidle ved ett bilde. Problemet mitt personlig er at jeg ikke føler meg trygg nok på de tekniske krav til bildet. Kanskje har jeg illusjoner om en ide til ett bilde, som i praksis vanskelig lar seg gjennomføre med det utstyr jeg har? Men foreløpig velger jeg å tro, at det må skorte på tekniske ferdigheter hos meg selv. F.eks ved dette bildet skulle jeg gjerne hatt midten av ansiktet skarpt også. Det praktiske problem er å forholde seg til ett nesten 3D insektshode. (derfor øket jeg avstanden her ved bildet ovenfor)

Når det gjelder støy, så er min erfaring at det går ganske bra med iso 400. Min erfaring er at hvis iso-en blir enda høyere enn 400 (tenker spesielt på virkelig nære portretter av insekter), så kan detaljer lett forsvinne i grums. Dette gjelder spesielt i mørke partier i bildet. Men jeg skal gjerne teste mer, så får vi se!
Tom A. T.
Jeg syntes den snevre dybdeskarpheten kler motivet godt. Skulle du hatt hele hodet inkl ansiktet sylskarp måtte du antagelig ha blendet ned så mye at det som måtte være av konturer i bakgrunnen ville begynt å vises. Noe man bør ha i tankene når man fotograferer med så kort dybdeskarphet er at ved å endre opptaksvinkelen vil avstand mellom de forskjellige elementer også endres. Selv om det kun er små forskjeller det dreier seg om kan det gjøre store utslag for resultatet. Av de tre versjonene syntes jeg den første fungerer best.
mvh Tom T
Siri Elisabeth J.
De ser jo nesten litt menneskelige ut, ihvertfall i ansiktet.
Sylskarpt og godt komponert. Liker best V3.

Siri
Johan K.
Av de tre versjonene går jeg for den første. Personlig liker jeg ikke at man går så enormt nære og kun får med f.eks hode. Synes det er viktig å få med litt rundt og. Blir et penere bilde da synes jeg. V3 ble for nære etter min smak. V1 funker da bra, og du kan kanskje få med enda mer luft rundt. Men det er nok en smaksak.
Uansett, et veldig fint macrobilde, og det rosa innslaget gjorde det hele litt mer.. søtt kanskje :)
Imponerende skarphet. Den begrensede dybdeskarpheten plager meg ikke, i og med at skarpheten er på topp i øynene.
Flott

Frode A.
Det meste er sagt her :)

Kjempebra!!!!
Liker v1 og v2 veldig godt, heller kanskje mot v2.

Mvh: Frode
Vu N.
Kunne ikke si noe mer nå .... stilig makro Cristina. Denne gangen er litt mer ''artist'' :-)

mvh VN

Rune H.
Fargene står svært godt til hverandre her!
Tiltales spesielt av rosa denne gangen, uten at bildet framstår som så spesielt feminint.. ;)
Versjon 1 og 3 er de jeg vil fremheve. #3 er du tett innpå og detaljene kommer aller best fram i insektet. Men jeg holder en knapp på #1. Her har du skarphet i både hode og på bladet i forgrunnen, likeså synes jeg det fungerer godt uten midtstilling, samt en annen dybde i bildet, samtidig som om du har fokus på det skarpe hodet!
Rune :)
Dag J.
V2 er veldig enkelt og flott. Nydelige toner og detaljer her.
Fred S.
For meg, som ikke ser på bildet med en macrofotgrafs øyne, men heller tenker i andre, mindre ''tekniske'' baner, er dette et suverent bilde, rett og slett pga av det ansiktet. Ei flue som ligner presis på læreren i filmen ''The Wall'', slik den britiske karikaturtegneren Gerald Scarfe framstiller han, må bare bli bra. Ikke for det; det er vel stort sett slik vi lærere ser ut.

vh fred
Cristina B.
Din kommentar legger jeg i mine favoritter, Fred.
Jeg ønsker jo å få til noe mer enn bare en ren avbildning av insektene, så da tolker jeg det slik at jeg er på rett vei.
Forresten kan jeg godt tenke meg at læreren opplever sine elever som temmelig mutte som denne fyren på bildet også…:-)

Tilslutt setter jeg enormt pris på alle synspunkter og vurderinger som er gjort i deres kommentarer.
-Cristina
Inger-Lise S.
Hei Cristina! Et utrolig bra bilde! Det tekniske er diskutert og der har jeg intet å tilføye.
Det er litt av noen fluer dere har der sør! Jeg ville trodd det var manipulert, om det ikke var ditt bilde. (Jeg har i hvertfall fått et annet forhold til fluer:-( Som om det ikke var ille fra før!)
En knallgod jobb, og du blir bare bedre og bedre:)

Inger-Lise
Jan Frode A.
Jeg holder meg til versjon #1.

Teknisk på topp, duverden!
Og dette ansiktet; et herlig og spesielt uttrykk. Veldig enig med Fred sin kommentar ang. karikatur.

Meget severdig bilde i det hele tatt.

mvh -jfa-
Jan-Eilert P.
Dette var et flott bilde som sikkert kler en stor print! (A2) Både v1 og v2 syns jeg er flotte bilder. Valg av utsnitt kommer an på bruken. Til stor print på vegg tror jeg at v2 hadde vært flott. Til litt mindre bilder ville jeg foretrukket v1 slik at ansiktet uansett kommer godt fram. Ut fra størrelsen bildene er presantert med her foretrekker jeg v2.

Flott!

Tone B.
Hei Cristina,

Har kikket litt på bildene dine og jeg må få lov å si at du har fått en imponerende samling makrobilder! Jeg tar av meg hatten for deg! Det er veldig ofte lærerikt å lese kommentarene under bildene dine da du er flink å stille spørsmål og få gode svar tilbake. Flere av bildene dine er bokmerket nettopp av denne grunn, men bevares flotte er de også!

Dette bildet er bare knall! Liker bruken av dybdeskarphet du har valgt hvor fokusplan er sylskarpt, og det smale skarphetsområdet passer bra til dette bildet. Fine behagelige fargetoner og bra dybde i bildet. Har kikket litt på versjonene du har lagt ut og synes alle 3 har noe for seg på hver sin måte men v 1 blir min favoritt.

Stå på videre Cristina og gled oss med dine flotte makrobilder!

mvh Tone
Cristina B.
Ja, helt enig Tone, det er helt utrolig hvordan folk stiller opp med støtte, vurderinger og ikke minst deler sin kunnskap og erfaringer.

Det er enormt innspirende!
Jeg er dere alle så takknemlig.
mvh Cristina
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu