Mørketid er ikke mørkt
Landskapsbilde en måneskinnsnatt i november med litt nordlys på himmelen.

Mørketid er ikke mørke, men fullt av fantastisk flott lys. Har prøvd å vise litt av det på mine to siste bilder: bilde nr. 149947 og bilde nr. 149561 . Alle disse er tatt enten i blåtimen eller natterstid. På dagtid har vi noen timer dagslys, men sola må vi imidlertid vente halvannen måned på fortsatt.
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2004-12-18 18:47:46
    Versjon #2
Utstyr
  • -
  • -
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger906
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_118473} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (26)
Torbjørn J.
Hei igjen Jan Eilert.
Bra bilde. Nydelig lys. Hvor er det tatt?

Mvh
Torbjørn
Vegard L.
Nydelig bilde. Fin komposisjon og fint lys. Litt merkelig snøen spesielt nedenfor ''gjerdet''. Er det usm som gjør det?
Mvh Vegard
Einar Y.
Godt skutt.
Gjerdet i forgrunnen gav litt mere dybde enn bare ''enda et nordlysbilde''.
God vinter videre,sola snur om noen få dager!
E.
Johan K.
Flott bilde.
Komposisjonen er god og lyset er flott. Som Einar også sier, gir gjerdet dybde i bildet.
Kjempebra

Johan
Ina W.
Vakkert!
Lasse H.
Spesielt og flott bilde!
Merkelig, men vakkert med den store kontrasten mellom den fargeløse bakken som er opplyst av månen og den relativt fargerike himmelen. Du er produktiv for tiden. Her på østlandet har jeg problemer med fokusering i all tåka......


Lasse
Odd Tore S.
Uvanlig med forsølvet landskap. Tyder på at det har vært mildvær og at det har kommet islag på snøen, men også under slike forhold har snøen fått blåstikk for meg.
Jeg synes at dette ble en ganske stilig effekt, koblet med nordlyset og gjerdet. Bra med dybde.
Enda et fint bilde fra Nordlysland.
Odd Tore
Jan-Eilert P.
Hei og takk til alle for tilbakemeldinger

Torbjørn- Ropelv i Sør-Varanger, 30 minutter kjøring øst for Kirkenes
Vegard- Ja, snøen ble litt merkelig her, nesten sølvaktig. Den ble slik i måneskinnet akkuratt her det er reinsspor. Det er ikke usm- det er også på den uskarpede rawfila.
Einar- God vinter til deg også. ''Gjerdet'' er en gammel snøskjerm. Jeg liker også forgrunn i nordlysbilder.
Johan-takk
Ina-takk
Lasse- takk
Odd Tore- Slettes ikke mildvær her. Her var det nesten 20 kuldegrader og det hadde det vært flere dager.

Jan-Eilert
Odd Tore S.
Takk for opplysningen om vær og temp.
Det var nokså uventet at det ikke var is.
Har du noen idé om hvorfor dette ble så blankt da???
Odd Tore
Jan-Eilert P.
Har ingen annen forklaring enn at det var snart fullmåne og veldig sterkt måneskinn- samt litt nordlys. Jeg lå på marka og tok bilde og allikevel måtte jeg ta bort skyggen fra stativet i ettertid.

Jan-Eilert
Ronnie S.
Noen er heldige som har en slik fin ''grønn lampe'' i taket. Fra spøk til alvor. Et bilde som jeg har sett på noen ganger nå. Rart og merkelig, skummelt og stemningsfullt fint på en gang. Grinden i forgrunnen, fargestikket og ''lampa'' gjør bildet :-)
Anita P.
Mørketid treng ikkje å være mørketid. Så sant så sant!!
Tenkte det same da eg var der, var nesten misunneleg på dekkån for det flotte ljoset. Og du har ein fordel som har fotoapparatet, og beveger deg, da klarer du til og med å ta vare på augeblikka, og faktisk forlenge dei også.
Trur eg kjenner att dette terrenget frå da me kjøyrte forbi?

Det ser nesten litt tredimensjonalt ut her. Er det litt støy nederst i bildet, eller blinker det i snøkrystaller, kanskje stjernene har ramla ned? Fin harmoni! Skjønar godt at du vil være der oppe!

Anita-klem
Jan-Eilert P.
Takk for tilbakemeldinger

Anita- Bra observert- jeg tenkte det samme og måtte zoome inn i PS- det er ikke døde pixler, men refleksjoner fra månen.
Inger-Lise S.
Et nydelig nordlysbilde. Fin komposisjon. Spesielt fin forgrunn her.

mvh Inger-Lise
Odd Eirik S.
Likte komposisjon og syntes det var både interessant og relativt uvanlig/nytt med så mye forgrunn i et nordlysbilde. Kombinert med månelys så ble det jo svært bra detaljtegning i landskapet. Snøfangeren som er brukket ned midt i bildet fungerer svært bra som blikkfang og er helt klart avgjørende for bildet i sin helhet. Fin dybde i bildet og et heller uvanlig perspektiv for de klassiske norlysbildene vi er vant til.

Som betrakter har jeg jo blitt vant til at denne type bilder består av mer eller mindre sort landskap, noen lys fra en by i det fjerne og et vanvittig nordlys over himmelen som dekker > 50% av bildeflaten. For meg blir det litt sånn - har du sett ett har du sett alle. Dette skiller seg klart ut fra massen og det setter jeg stor pris på.

Men nå er jeg vokst opp med nordlys og har fortsatt noen vage minner om hvordan det så ut. Om man ikke benytter de mest lyssterke objektivene og får ned lukketiden til det minimale så blir det gjerne bare en graut av hele nordlyset. Nå finnes det jo mange former for nordlys. Hva du hadde denne kvelden vet jeg ikke. Men det aner meg at lukke tiden var lang og for meg ble ikke selve strukturen i nordlyset særlig spennende.

Siden jeg ikke faller helt av stolen ennå så måtte jeg gå løs på teknikken for her var det fortsatt noe som ikke stemte med fargene. Sånn er det bare! Du tenker nok akk å ve - teknikk igjen.

Lastet ned bildet og tok det inn i PS for å se om det var noe med fargene. Farger samt mye mer av det tekniske er subjektive ting og ofte tilsiktet. Jeg har for vane (uvane) å laste ned bildene. Gjør mine justeringer til jeg får de slik jeg vil ha de. Så gir jeg kommentar basert på hvordan jeg kunne like det. Skal komme til saken.

Det lille ekstra som skulle til for min del på fargesiden var konverteringen fra Adobe RGB til sRGB. Nå vet jeg ikke om dette var en glipp eller noe du gjør til vanlig. Men stikkprøver blant dine bilder viser vel at dette er noe du har valgt å gjøre fast. Altså legge de ut i et Adobe RGB fargerom.

PC skjermer er normalt ikke i stand til å gjengi fargerommet til Adobe RGB på en tilfredstillende måte. Det lønner seg derfor å konvertere til sRGB da dette fargerommet er bedre egnet for PC skjermens fargerom. Under konverteringen så må jo noen farger endres da de ligger utenfor sRGB rommet. Her kan man velge flere teknikker der Perceptual og Relativ Colormetric vel er de mest vanlige.
Mest brukt er vel Perceptual:
Aims to preserve the visual relationship between colors so it's perceived as natural to the human eye, even though the color values themselves may change. This intent is suitable for photographic images with lots of out-of-gamut colors.
Relative Colormetric:
Compares the extreme highlight of the source color space to that of the destination color space and shifts all colors accordingly. Out-of-gamut colors are shifted to the closest reproducible color in the destination color space. Relative colorimetric preserves more of the original colors in an image than Perceptual.

Har du tid og anledning så kunne det være morro å se samme bildet på nettet konvertert til sRGB fargerom. Blir litt mer futt i fargene og for min del synes jeg det ble et litt annet lys over hele landkapet. Da til det positive.

Kommer helt sikkert ikke til å glemme dette bildet. Noe som skyldes 50% bildeinnhold og 50% at jeg har skrevet mer en 3300 tegn inklusiv mellomrom.

mvh
OddES


Inger-Lise S.
Odd Eirik sier han ikke vil glemme dette bildet. Og jeg måtte allerede tilbake for å se på det. Jeg ser det som et annerledes nordlysbilde pga elementene du har med og måten de er plassert på i billedflaten.Også pga fargene.
At mørketiden ikke er mørk,kjenner jeg godt til fra da jeg bodde nordpå. Da ble den naturlig og jeg tenkte ikke over den. Men når sola dukket opp etter mørketiden,satte vi ekstra stor pris på den:)

Mvh Inger-Lise
John-Tore G.
Hei. Dette var eventyrlig vakkert. for et lys!! nydelig.....
mvh John-Tore
Jan-Eilert P.
Takk for nye kommentarer!

Til Odd Erik: Jeg er helt enig i alle dine observasjoner. Som nordlysbilde er dette ikke av det beste. Nettopp som du påpeker at strukturene i nordlyset flyter litt sammen. Nordlyset var ikke så sterkt her. Generelt syns jeg mange nordlysbilder er kjedelige fordi mange inneholder nordlys og littegran forgrunn. Et hus, telt, menneske i forgrunn eller et landskap i måneskinn gjør bildet mer spennende. At det var et svakt nordlys denne kvelden slik at jeg fikk et grønt skjær på himmelen syns jeg ble en flott effekt, men jeg skulle ønske at nordlyset var sterkere. Som landskapsbilde i måneskinn syns jeg imidlertid bildet ikke er så værst.

Når det gjelder dine observasjoner angående Adobe RGB og sRGB har du helt rett. Dette skyldes nok ikke at jeg ikke kjente til hva du skriver, men heller sløvhet (Og det er kanskje enda værre?) Jeg arbeider stort sett i Adobe RGB fargerom og er nok ikke den flinkeste til å konvertere til sRGB, men lover å skjerpe meg. Skal forsøke å få lagt ut en v2 av dette bildet senere.

Takk for en særdeles grundig og utdypende bildekritikk, det setter jeg pris på!

Jan-Eilert

Odd Eirik S.
Fargeoplevelsen i V2 var noe helt annet. Det er nå min mening.
Det må være mer USM eller hva det nå er i v2. Likte vel egentlig den litt softe strukturen i v1 bedre.

Mulig nordlyset fikk litt for mye fokus fra min side. Hadde jeg tatt meg tid til å lese underteksen grundig så hadde jeg vel antageligvis tonet ned betydningen av struktur i dette. Skal skjerpe meg for dette er andre gangen på kort tid at jeg ikke er nøye nok med leseing/tolking av underteksten.

Men bildet ble bedre og jeg synes du har mye bra i dette.

mvh
OddES

Jan W.
Ja, dette synes jeg var fascinerende flott Jan-Eilert!

V2 er en klar forbedring i farger men litt mye USM.

Jan
Jan-Eilert P.
Takker for ny skryt og kritikk.

Jeg var vel litt rask på labben for å legge ut v2 i s-RGB. Enig i at det var litt mye USM i siste versjon, men gidder ikke legge ut v3 :-)
Kay R.
Hei Jan-Eilert...
Uff det har blitt lite tid til dotten i desember. Har fått mæ en par raske turer innom men ikke rukket å legge inn kommentarer... Håper det blir bedre fremover...

Et pent bilde i gode toner... Elsker tonen du har fått frem i snøen i forgrunnen. Synes Odd Eirik har gitt dæ en flott kommentar med gode innspill.. Enig i det meste han sier... Versjon 2 e nok litt bedre men ettersom man ikke får i pose og sekk kommer også støyen bedre frem... Totalt sett et meget severdig nordlysbilde til tross for at nordlyset ikke var i hovedfokus...

Ha en riktig god jul...
MHV Kay:-)
Marianne M.
Hei Jan Eilert
Innom for å bivåne det flotte nordlyset der oppe i nord...Mektig bilde! ...og for å ønske deg og dine en riktig god jul!
Takker for kommentarer som du har gitt meg gjennom året,setter pris på det.

Julehilsen fra Marianne ;-}
Bjørn H.
Hei Jan-Eilert ...

Et kjempebilde det her ...

V2 er nok best :)

Nydelig stemning -

Fortsatt en riktig god jul, og et godt nytt år -

Bjørn ;¤
Lars-Anders M.
Meget vakkert.
Inger Anne Maritsdotter V.
Stemningsfullt og vakkert ,
likte best #1 ,
#2 hadde på min skjerm for mye USM og kontrast.
mvh Inger Anne
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu