-Lammergeier-
Lammergeier eller lammegribb fotografert 3500 moh i Simien Mountains i Etiopia.
Lammegribb er en fantastisk flott rovfugl i haukefamilien. Den måler cirka 95–125 cm og veier 4500–7100 g. Vingespenn på 230–285 cm. Falkelignende silhuett. Likner ikke på en gribb. Lammergeier kan løfte store knokler som den slipper fra store høyder mot berggrunnen slik at de knuser. Deretter spiser den benmargen som er dens favorittføde.
Fjærdrakten er i hovedsak mørk på oversiden, men hodet er nesten hvitt med sort maske og blir lys oransje nedover halen og nakken, hele buken og på de fjærkledde delene av beina. Ellers kjennetegnes arten av et karakteristisk sort hakeskjegg som er som en forlengelse av den sorte ansiktsmasken. Arten har dessuten betydelige individuelle variasjoner i fjærdrakt og geografisk variasjon med hensyn til størrelse.
Arten finnes i fjelltrakter i India, Afrika, Tibet, områder av Tyrkia, på Balkan, i de sveitsiske Alpene og de franske og spanske Pyreneene.

Link til en annen og litt uvanlig fotovinkel av lammegribb; http://fokus.foto.no/bildekritikk/bilde/1130915-lammergei...election=1
Mørk bakgrunn.
Single shot. Manuell eksponering. ISO 1600. Fulgte lammegrippen I glideflukt. Ikke veldig kort lukkertid her.
Endret bakgrunn da jeg synes den var for urolig (se versjon 2).
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2024-04-10 20:29:39
    Versjon #2
Utstyr
  • Nikon D800
  • 80.0-400.0 mm f/4.5-5.6
  • Brennvidde400.0mm
  • Blenderf/8
  • Lukker1/1600s
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriFugler
  • Lastet opp
  • Visninger58
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_1168308} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (12)
Hans Petter S.
Effektfullt med sort bakgrunn, det synes jeg ble bra! En imponerende fugl du viser oss, med flott "lyssetting"! Spennende informasjon i tillegg, både om fuglen og teknikken, gjør dette veldig interessant!
Geir F.
Takk for det, Hans Petter.
Har lagt til en link til et annet fotografi av lammegribb med en litt uvanlig fotovinkel.
G
Arild T.
Personlig så synes jeg dette bildet ble for mørkt. (originalen) Ville selektivt ha lysnet mørke partier en god del. Har en dedikert Eizo-skjerm. Har ikke kalibrert den på en måned, men kan ikke være mye feil på den etter så kort tid, vil jeg tro.

Arild
Arild T.
Glemte en ting.
Foretrekker likevel originalen da versjon 2 har en bakgrunn som er for glorete.


Arild
Geir F.
Takk for det, Arild. Den mørke versjonen er et meget bevisst valg for å få en gradvis overgang fra den bekmørke bakgrunnen slik at overgangen blir myk og harmonisk. Bildet er redigert ved bruk av nedjustering av lys, selektiv og gradvis lysning i Low-Key samt bruk av "utflytende" vignettering. Jeg har laget flere versjoner på veien, men personlig synes jeg at dette gav det beste resultatet da en skarp overgang fra fugl til bakgrunn blir "mer kunstig". I tillegg ønsker jeg ikke å lysne fuglen siden den er fotografert i meget hardt lys 3500 moh. hvilket vil gi alt for lyse partier i den hvite delen av fjærdrakten. En selektiv lysning vil også gi en litt mindre myk overgang mot bakgrunnen. Personlig synes jeg variasjonen i lys, mørke og skygger løfter inntrykket. Dette er ikke et vanlig fuglefoto i den forstand at jeg har laget et "uttrykk" uten miljø. Smak og behag selvfølgelig.
G
Harald N.
Flott fluktbilete, originalen blei knall.
Mvh Harald
Jostein S.
Hei
For et fantastisk lys!
Effektfullt
Helt klart originalen
Vidar S.
Dette var en flott fugl Geir!
Du har fanget den fint, veldig flott utsnitt og fin plassering. Om det er greit, vil jeg få kommentere bakgrunnen du har valgt på Originalen.

Bakgrunn.
Jeg er enig at noe måtte gjøres her. Tror i dette tilfellet det hadde vært mulig å bruke den opprinnelige bakgrunnen som bakgrunnsbilde, men da med noen få endringer. Du ville oppnådd bedre resultat om du hadde utjevnet og korrigert fargene på bakgrunnen. Det er selvfølgelig mange ting man kan gjøre i slike tilfeller, utjevning (Gaussian Blur), Selektering (Select - Subject) Nivåer osv. Dette kan du Geir! Jeg vil bare si med enkle ord - Det er bedre å gjøre noe med det du har som bakgrunn, enn å lage den helt sort (Mørk)

Personlig liker jeg best Versjon #2 av de to versjonene du har lagt ut her. Så med litt jobbing med bakgrunnen her, i tillegg (Den du har her) Lysere eller mørkere, det tror jeg vil gjøre susen her:-)

Fantastisk bilde uansett!

Mvh
Vidar
Øyvind H.
Må nok si meg enig med Vidar og ville heller jobbet med versjon 2 og prøvd å justere litt på bakgrunnen, strengt tatt om nødvendig. Du har jo gitt meg gode tips Geir, på ett av mine siste bilder bilde nr. 1167755, og det er bra, da det skorter litt på fargesynet. Har prøvd å justere etter beste evne og har kanskje ikke fått det helt til, men mye bedre etter mitt skjønn. Uansett, viktig kunnskap, som jeg tar med meg videre! Med hilsen fra Øyvind
Geir F.
Takk for nye kommentarer. Som påpekt er dette 2 "helt forskjellige" bilder hvor bakgrunnen i originalen er manipulert for å skape et "annerledes" uttrykk. Jeg har flere utgaver av versjon 2 der miljøet er med (-både mer slørede og med dempede farger). Uten å gjøre en større manipulering/ endring forblir bakgrunnen i dette tilfellet ikke tilfredsstillende etter min smak, og jeg har ikke ønsket å bytte ut hele bakgrunnen med et annet miljø som jeg også kunne ha gjort. Grunnen til at jeg la ut versjon 2 var i dette tilfellet kun for å presentere utgangspunktet. Vanligvis synes jeg, som flere av dere, at et fotografi med naturlig miljø er det som står seg lengst. Her valgte jeg imidlertid som sagt å gjøre noe annerledes slik jeg f.eks. har gjort med følgende naturbilder;
http://fokus.foto.no/bildekritikk/bilde/1161941--to-må-ma...utvalgid=0
http://fokus.foto.no/bildekritikk/bilde/1147884-fjellet-k...utvalgid=0
Takk for synspunkter og gode innspill.
G
Hans Rich. A.
En flott fugl med "glødende" buk. Den kom selvfølgelig best i fokus i originalen, men foretrekker likevel V2 best med sin naturlig bakgrunn selv om sløringen ikke er optimal.
Mvh Hans Richard
Geir F.
Takk for kommentar, Hans Richard
G
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu