Runsa slott i tidig höstskrud
Många tycker att man skall radera stolpar, skyltar och elledningar. I bilden V2 ser vi allt detta vara kvar. Skall man förändra verkligheten på detta sätt?
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2023-11-28 19:38:59
    Versjon #2
Utstyr
  • FUJIFILM X-T3
  • 18.0-55.0 mm f/2.8-4.0
  • Brennvidde35.8mm
  • Blenderf/10
  • Lukker1/125s
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriLandskap
  • Lastet opp
  • Visninger23
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_1163814} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (7)
Arne S.
Generelt sett så liker jeg selv å beholde ting som det er på bilde når jeg tar det. Men jeg syntes at en hver som har eierskap til bilde burde kunne gjøre som de vil med bildene sine. Det gjør jeg rett som det er selv også. Men da mener jeg at det ikke går på hvor dyktig du er med kamera lenger. Men mer på hvor dyktig du er på programvaren som brukes på en pc eller Mac. Var litt annerledes før da bilde måtte være som det var ut av kamera :o)
Da har du sikkert skjønt at valget mitt falt på v2.
Det viktigste er at en selv har det gøy med foto syntes jeg.
Mvh Arne
Vidar S.
Hei Mats!
Et godt spørsmål, tviler på om vi kommer til en konklusjon vedrørende. Tenkte jeg skulle si noe om bildet ditt, men så ble spørsmålet du stiller veldig aktuelt og viktig for meg å svare på:-)

Først bildet. Fin inngang i bildet, et klassisk eksempel på at forgrunn virkelig setter standard for et slikt bilde, nydelig utført Mats!
Så følger myke deilige farger og en herlig opplevelse innover i bildet. Himmel, er vel her noe lav, og litt trang?

Videre til spørsmålet ditt (Skall man förändra verkligheten på detta sätt?)

Tror det er fritt frem som gjelder i disse dager, det vil alltid være opp til hver enkelt av oss dette.
Personlig mener jeg at om man får det til, så er jo det det aller beste, altså å ikke fjerne, redigere etc.

Det har jo vist seg at de aller fleste redigerer, farger, nivåer, skarphet, horisont, beskjærer, alle ting som kan forbedre bildet. Man starter gjerne med et RAW bilde, så åpner vi det i en RAW Editor, her justeres eksponering, balanser, alt tenkelig, så bildet er jo allerede da forandret i stor grad.

Det du spør om Mats, er om det er greit å fjerne skilt, stolper etc. For å sitere Arne "Men jeg syntes at en hver som har eierskap til bilde burde kunne gjøre som de vil med bildene sine" Jeg må jo si meg enig i disse ord. Du gjør som du selv vil.
Men, hele kjernen i spørsmålet er jo om vi kan gjøre dette uten å ha dårlig samvittighet.

Vi bør vel alle strebe etter å opplyse seeren om hva som er gjort med bildet, om man har fjernet noe for eks. Da kan man også fortelle hvilke teknikker som er brukt etc. Det tror jeg er svaret jeg vil gi deg på dette spørsmålet. Det er ikke noe ja eller nei vedrørende:-)

Snakkes!

Mvh
Vidar
Mats L.
Tack Arne och Vidar för era omfattande och bra svar.
Många bilder här på forumet är redigerade på olika sätt. Förmodligen vill fotografen ge sin personliga prägel på bilden.

Det är många s/v bilder som är helt skilda från ursprunget, kanske för att ge ett mer konstnärligt uttryck eller att man skall tolka bilden. Andra tycker man skall ta bort stolpar , el ledningar etc.

Hade jag lagt in V2 som originalbild och ingen ny version så hade säkert kommentarerna varit att el ledningar borde klonas liksom skyltar och stolpar.

Personligen tror jag att man kan vara duktig med kamera trots redigeringar. Sen finns det personer som har ett fantastiskt bildsinne och alltid hittar rätt med kameran .

Jag har lärt mig mycket här på forumet pga av alla funderingar, rekommendationer och synpunkter som ges. Inte bara på mina egna bilder utan av alla de kommentarer som jag läser om andras bilder.

Vi har det gemensamt att vi älskar att fotografera och gläder oss åt att vi har ett forum där vi får visa upp vårt fotograferande och bearbetande av bilderna.
Arne S.
Vi er mange ulike personer med både ulik smak og ulike erfaringer. Er veldig enig i dine tanker rundt dette Mats. Å man kan selvfølgelig være god med kamera selv om man er god på redigering.
Tror det er viktig og ta til seg den kritikken man selv føler man lærer noe av. For i mange tilfeller så er det jo ikke kritikk men synspunkter som folk har, og ikke noe fasit.
Mvh Arne
Vidar S.
Hei igjen Mats!
Det finnes fotokonkurranser som setter som krav at alt skal være med, ingenting er lov å klone bort for eksempel. Vinneren i en av disse, ble nettopp tatt for han hadde reparert et øre på en elefant, det viste seg at han hadde brukt venstre øre på høyre side av elefanten, men han nektet uansett. (Ble diskvalifisert)

Klart dette er et viktig spørsmål. Tror kanskje noen bør ta på seg å finne ut av dette, altså sette en standard. Vi kunne jo hatt dette som egen kategori (Ubehandlet for eks) Det hadde sikkert vært spennende?

Mvh
Vidar
Mats L.
Hej igen. Håller med dig Vidar. Vore intressant med en kategori där man inte får redigera det minsta, kanske möjligen beskära. Trots allt så lär vi oss en del när medlemmar i gruppen ger uttryck för ex, klona grenen, ta bort stolpen, ingen balans i bilden etc. Men... gärna en kategori "oredigerade bilder".

I tävlings sammanhang kan jag förstå att arrangören bestämmer vad som får göras.
Arne S.
Husk at til å med bilder som er tatt i Jpeg format også er «redigert» da direkte i kamera. Farger, kontraster, skarphet mm er fabrikkinstilt sånn at du skal få et godt resultat uten for mye redigering.
Velger man bilder i Raw format må man jo gjøre disse redigeringene selv. Tror det kanskje hadde blitt mange tamme bilder her på dotten hvis man ikke skulle gjort noen redigeringer. Bare kjørt bildene uredigert gjennom Raw konverteren. Har ikke helt troen på det heller.
Mvh Arne
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu