Selektiv hogst
Utstyr
  • Apple iPhone 7
  • iPhone 7 back camera 3.99mm f/1.8
  • Brennvidde4.0mm
  • Blenderf/1.8
  • Lukker1/20s
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriLandskap
  • Lastet opp
  • Visninger73
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_1155916} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (12)
Arne S.
Liker dette godt, og spesielt godt liker jeg etterbehandlingen. Er litt usikker på den lille åpningen som er utenfor treet både til høyre og venstre? Men en veldig fint bilde.
Mvh Arne
Øyvind H.
Takker Arne, for tilbakemeldingen. Har bevisst prøvd å frigjøre trærne på hver side. På høyre side måtte det justeres litt for hellende linjer/trær (distorsjon). Måtte sjekke på originalen, ser likt ut, selv etter justeringen, men det er helt klart noe som ikke fungerer. Sto litt høyt i terrenget, når bildet ble tatt, for å unngå at trærne lener seg innover i bildet og klarte det nesten. Har vurdert å anskaffe objektiv med perspektivkontroll, men Photoshop kan jo også brukes til å justere fallende linjer. Setter, som sagt, pris på at du kommenterer, da jeg var litt usikker på resultatet og jobber videre med saken.
Arne S.
Syntes du gjør en bra jobb Øyvind. Vi er jo tross alt midt i skogen og trær vokser sjelden som rette linjaler :)
Mvh Arne
Øyvind H.
Det har du rett i Arne. Prøvde å fikse litt på høyre side, men det var ikke lett. Får nok ta en tur ut senere og gjøre noen flere opptak. Sånn sett er det fint å teste ut litt med mobilen i forkant. Mvh Øyvind
Arne S.
Er ikke så flink til å bruke mobilen til foto, men ideen din er egentlig veldig god. Er ofte på steder og ser motiver, men må ofte vente lenge på det riktige lyset eller været. Da hadde det faktisk vært fint å hatt ideen liggende på mobilen. Så takk for tipset :)
Mvh Arne
Øyvind H.
Hei Arne! Sjekk gjerne opp denne nettsiden og få inspirasjon til å ta i bruk mobiltelefonen, som nyttig arbeidsverktøy. Calverley tar gjerne en tur ut med mobilen først og dersom bildene fungerer tar han en ny tur med tyngre utrustning. Anbefales! Mvh Øyvind http://www.juliancalverley.com/iphoneonly1
Arne S.
Takk igjen for nytt tips Øyvind. Setter jeg pris på :)
Mvh Arne
Jostein S.
Hei
Så ranke de står disse trærne
Ikke utsatt for så mye "Vestlandsvind" disse her!
Men så står de samlet og verner om hverandre
Men en har falt
En blant mange. Som ellers i livet. Noen må være den første!
Øyvind H.
Hei Jostein! Det var hyggelig med en kommentar og refleksjon. Har sett gjennom alle bildene dine og det er bare å snu bunken, som inspirasjon, for oss nye her inne på forumet. Starter du, som Roar, så kommer forhåpentligvis flere til av dere med litt lengre fartstid. Som gammel skogsarbeider her i Nordmarka, er "Selektiv hogst" en liten og forsiktig kommentar, om å ta i bruk andre avvirkningsmetoder enn kun flatehogst i skogbruket. Ingen ting er vel tristere enn å gå rundt i en monokultur av en skog, men skal innrømme at gode fotomotiver kan det jo være. Mvh Øyvind
Jostein S.
Hei igjen!
Jo, det kunne kanskje være et interessant forslag det med å ta frem igjen eldre bilder
Kanskje for BK sentralt, at de oppretter en egen kategori
For egen del kommer jeg trolig ikke til å gjøre det. En kan selvfølgelig omarbeide de og presentere dem på nytt, men det blir gammelt nytt mener jeg
Hvis bilder som er lagt inn skal presenteres på nytt blir det repriser, og det er vel ikke så spennende.
Jeg har mange bilder i arkivet som også er gamle, men ikke presentert før. Tror nok heller jeg holder meg til det.
Men en skal aldri si aldri. Kanskje noen plukker opp tråden!
Øyvind B.
Tok et lite dypdykk i din back katalog etter din kommentar mitt siste bilde.
Et tema som opptar og berører meg sterkt. Spesielt Oslo Nordmarka er ekstrem med sine store flatehogster, der hele det biologiske liv som befinner seg i jordsmonnet tynnes ut eller helt forsvinner grunnet mangel på skygge og dermed tørke.
Noe det samme i Østmarka og definitivt Sørmarka her jeg bor. Men ser også en ny positiv utvikling med såkalt plukk hogst eller selektiv host som herover nevnt. Da får jordsmonnet mer lys pluss nok skygge til at det danner seg en særs vakker skogbunn med blandet mose og gress planter. På flathogster rår vill buskas uten nytte verdi ser jeg ofte.
Tror man som med fisk og kjøtt må som forbruker være mer bevisst på at ved fornuftig bærekraftig drift må man betale det det koster ekstra å fremstille økologisk mat og ditto selektiv hogst.
Selve bildet? Den ene lille stubben, sikkert en mengde flere under snøen gir en fin inngang til stammene med tilnærmet lik avstand til hverandre.
Plukk hogst på det beste og liker utsnittet og gråtonene særs godt. En slags positiv tristesse over bildet om man vil.
Mvh Øyvind
Øyvind H.
Hei Øyvind! Det var særs hyggelig at du tok deg tid til å ta et dypdykk i et av de første bildene jeg la ut på forumet. Egentlig er det ikke selektiv hogst i det hele tatt, kun et tre kuttet ned for å få fram store tømmerbiler, på skogsveien og et lite spark til akkurat det du beskriver med flatehogst og null hensyntaken til det biologiske mangfoldet. Monokultur med trær på geledd, kunne også passet inn, når det gjelder dette bildet, bevisst litt trist i uttrykket. Selektiv hogst er et nyord, fordi skogbruket ikke lenger ønsker å bli assosiert med nettopp de belastede begrepene flatehogst og plukkhogst, som det het før. Heldigvis er det, som du sier, små positive tegn på at endringer er på gang og har faktisk sett at også store grantrær har blitt satt igjen, kanskje som frøtrær og/eller at skogbildet skal få utvikle seg mer naturlig, med flere årsklasser til det bedre for både sopp, insekter, fugler, dyr, skogbruket og oss mennesker. En mager trøst er at det fortsatt finnes lunger av gammelskog, der moderne skogsdrift har hatt vanskelig med å komme fram med sine store maskiner. Når det gjelder forbruk og økologi har jeg jaktet økologisk mat i mange tiår. Mye har blitt bedre, men i dårligere økonomiske tider lider prioriteringen av sunn mat. Tror vi nå har nådd toppen av lave renter, billigst mulig mat og håper snart at "bruk og kast"-samfunnet snart er en saga blott. Og ja, jeg tror bare vi må venne oss til å betale litt mer for kvalitet. Mvh Øyvind H.
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu