Kveld i stølsheimen.
Jeg har sett på mange fine kvelds og nattbilder her inne. Nå forsøker jeg meg selv. Første kvelden gikk jeg ut for seint, og kom hjem med mange sorte bilder. Kvelden etter gikk jeg ut tidligere.
Tips og råd mottas med takk.
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2004-10-12 17:10:20
    Versjon #2
Utstyr
  • Nikon d 70
  • Sigma
  • Brennvidde112.0mm
  • Blenderf/4.8
  • Lukker1/16s
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNattbilder
  • Lastet opp
  • Visninger244
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_109286} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (19)
Kay R.

Hei Janne...

Hmmm... Sitter hær å tenker på ka du har gjordt... Det kan da virkelig ikke har seg at du ikke har fått tegna noe opp noe i senter? Så enorme lysforskjeller var det vel ikke. Fjellene e jo blitt tegna helt svart som e silu? Lurer egentlig på hvilken etter behandling du har gitt bilde. Noen konturer har du vel i orginalen??? Kan du sende det til mæ på e-post så æ får sett på det?
Bilde e fint og har masse potensiale men æ synes det totalt svarte trekker ned. Så mye svart som går i ett i hovedlinjeføringen deler opp bilde ditt. Hmm... Ta nu kontakt.. Har som sagt lyst å se orginalen din.
Skulle æ gitt en ren kommentar på dette bilde må det jo være at fjellene må eksponeres bedre opp for så å trekke ned evt. overeksponert himmel med shadowtool i photoshop...
Takker for kommentar på mitt bilde..

MVH Kay:-)
Inger-Lise S.

Hei Janne! Motivet er fint og himmelen har nydelige farger. Men jeg er nok enig med Kay vedr. de mørke fjellene i forgrunnen. Ta kontakt med ham, han er meget dyktig.

Lykke til og natta

fra Inger-Lise:)
Inger-Lise S.

Hei Janne! Motivet er fint og himmelen har nydelige farger. Men jeg er nok enig med Kay vedr. de mørke fjellene i forgrunnen. Ta kontakt med ham, han er meget dyktig.

Lykke til og natta

fra Inger-Lise:)
Asbjørn M.

Hei !
Bilde har potensiale med nydelig forgrunn(hav) og fjellene bakom.
Synd at skyggene har blitt så svart.
Mvh
Asbjørn
Mike T.

Hei Janne,
det viktigste er sagt. Synd med middelgrunnen uten info. Det er mulig at det kan hentes noe gjennom bildebehandling.
Stå på!
Hilsen Mike
Odd Tore S.

Hei!
Dette ser ut til å være et fint motiv som har havnet litt i grøfta teknisk.
Himmelen ser jo bra ut, og det røde solstreifet på fjellene også, kanskje litt mørkt. Men hvorfor er mellomgrunnen helt svart?
Når det kommer til stykket, er jeg ikke overbevist om at det er noe grunnleggende galt her, det er jo ganske voldsom forskjell i lysstyrke på himmel og de dype skyggene i mellomgrunnen. Solnedganger med korrekt eksponert himmel ender gjerne med skyggepartiene som siluetter!
Her ville jeg begynt med eksponeringshistogrammet. På et motiv som dette må du vel utnytte hele området, helt opp mot utbrenning i den lyse enden, for å ha håp om detaljer i den mørke. Min erfaring er at dette bør sjekkes rett etter at bildet er tatt, og at det tas enda et bilde med korrigert eksponering. Egentlig ville jeg i alle tilfelle ta flere bilder med forskjellig eksponering av et slikt motiv. Om du bruker stativ har du muligheten til å kombinere himmel fra et bilde med forgrunn fra et annet slik at det blir slik som du vil at det skal være.
Når det gjelder motivet ditt, ville jeg først forsøkt å komme høyere i terrenget slik at varden på odden kom klar av fjellet bak. Neste tiltak ville vært å forsøke å få frem konturene av ryggene som krysser hverandre, slik at det ikke bare blir sort. Sene solstreif virker bra, men du var tydeligvis for sent ute.
Stå på! Slike sene kveldsbilder krever gjerne både tid og litt planlegging før resultatet blir som man ønsker.
Odd Tore
Bjørn J.

Her er jeg uenig med alle. Jeg synes du har fått fram en fin grafisk effekt. Dette er ikke et typisk solnedgangbildet, dette er noe helt annet. Jeg likte det fordi du bryter endel ''regler'' som så mange er opptatt av. Det er de svarte feltene som gjør bildet anderledes. Solnedgangsbilder blir ofte forutsigbare og kjedelige fordi det er vanskelig å formidle en følelese fotografen hadde når han/hun tok bildet. Jeg synes dette er et av de bedre av bildene dine, kreativt og visuellt bra.
Odd Tore S.

Hei igjen!
Etter å ha lest kommentaren fra Bjørn J oppdaget jeg at det ikke står noe sted at bildet du la ut, ikke var slik du ønsket det.
Ut fra dette vil jeg da bare opprettholde forlaget om høyere kameraposisjon, og antydning av åskammene om mulig.
Det er ikke heldig å være forutinntatt og bundet av regler, Bjørn har gode poeng her.
Odd Tore
Tone B.

Hei Janne,

Synes du har fått frem noe annerledes her som Bjørn er inne på, og jeg faller for bildet ditt. Lyset på fjellene er nydelig og herlige fargetoner i himmelen. Fjellene er svarte og helt uten tegning som andre har kommentert før meg, men bildet ble annerledes og jeg liker det. Litt synd at vannlinjen brytes av et fyr (?),,,men det er no bare min mening.

mvh Tone
Janne L.

Takker for gode lærerike kommentarer. Jeg har aldri tatt noen kvelds bilder før. Så det blir en ny læreprosess dette. Det er derfor jeg gjør det. Og jeg lærer mye her inne.

Vet ikke helt om bildet er slik jeg vil ha det. Selv syntes jeg at bildet er fint. Men jeg har også vert der, og vet hvordan det så ut under solnedgangen. Det er ikke sikkert jeg klarer å formidle det til dere av den grunn.

Men jeg kunne også tenkt meg å lære hvordan man får frem konturene i fjellet, samtidig som jeg har en lys bakgrunn. Burde jeg brukt et høyere blender tall? Hatt lengre eksponeringstid?

Kay: Jeg skal sende deg orginalen. Du er virkelig dyktig på dette, så det gleder meg at du vil se på bildet.

Odd Tore: Ikke vær redd for å være forutinntatt. Jeg er innteresert i din mening når jeg legger ut bilder her. Og du hadde mange gode tips. Jeg bruker ikke stativ. Men jeg skrev det på handlelisten etter å ha lest din kritikk. Så det blir nok kjøpt i morgen. Da kan jeg ta to bilder oppå hverandre, som du foreslo.

Bjørn: At du liker bildet mitt gleder meg. Du har en helt egen stil. Og et godt fotograf øye. Så det var kjekt å høre. Takk.

Vennlig hilsen Janne
Bjørn H.

Savner ikke mer tegning i det sorte...Bildet funker utmerket både i form og farger ....

Lag på lag, fin dybde, og en vakker stemning her janne ..

Bjørn ;¤
Bjarne B.

Hei Janne. Eg syns bilde er flott, må nok sei meg enig i Bjørn Johnsen sin kommentar.
Du vil ha tips om kveld og nattfotografering, her er mine tips: Bruk manuelle innstillinger på kamera og fokuser manuelt fordi autofokusen får ofte problem i mørke.

Bruk stativ og øv på å stille inn kamera og sjølutløyser på forhånd slik at du kan det utenatt i mørket når du skal ta bilder.

Prøv deg fram med motiv som får lys i fra gatelys, industriområder, bylys,etc. Fullmåne og litt skyer er min favoritt, gjerne kombinert med litt kustig lys fra forannevnte lyskilder.

Bruk stor åpen blender og prøv deg fram med å justere tida opp eller ned og ta mange bilder av samme motiv til du har ett som ser bra ut.

Bruk histogrammet flittig, det må være tegning i histogrammet fra side til side for at bilde skal være veleksponert, mye på venstre side og bilde er for mørkt, mye på høyre side og bilde er for lyst eller utbrent i enkelte partier.

Koble inn ''noise reduktion'' når du bruker lange eksponeringstider, husk at kamera jobber like lenge etterpå som selve eksponeringen for å fjerne støy fra bilde.

Lykke til.

Mvh Bjarne.
Inger Lene H.

Her må jeg si du har fått mange nyttige og lærerike kommentarer! Jeg liker også bildet, men for meg blir dessverre det mørke i forgrunnen litt for mørkt. Å bruke stativ i skumringen er nok et godt råd! Motivet og komposisjonen sitter som et skudd da! ;)

-il
Kjetil S.

Hei Janne.

Liker fargene i bildet og det er naturlig at det blir sort i skyggepartier når du eksponerer slik du har gjordt. Kameraene/objektivene klarer ikke dette kontrastspekteret. Det klarer kanskje 5-6 step, mens menneskeøyet klarer 12-14 step.
Men jeg syns absolutt at kveldsfølelsen når inn til meg.
Stativ er viktig. Du får så mye bedre tid til å forandre og omkomponere og jobbe med bildet når du bruker stativ.

Ha en fin dag.

K:-)
Kay R.

Har æ noe valg..? He,he.. Må jo selvsagt bli versjon 2. Det aller beste trikset ligger uansett i å eksponere det enda bedre når du tar det.. Må ikke bli for mye etterpå mikkmakk... Det e jo et fint bilde uansett...

MVH Kay:-)
Odd Tore S.

v2 ble jo veldig annerledes, mye mer likt det man ville se med øynene.
For å oppnå slikt burde PS leveres med innebygd Kay R.!
Det jeg lurer på nå, er hvordan du forestilte deg at bildet skulle bli? Den er ganske vidt spenn mellom v1 og v2, men det som teller er hvordan vJanne skulle vært.
Odd Tore
Hilde J.

Heisann. Ja dette ble jo to veldig forskjellige versjoner, -begge med sine kvaliteter. Når det gjelder å hente opp igjen detaljer i mørke partier, er det egentlig veldig enkelt:



I nye Photoshop (CS/8.0) ligger det en funksjon under Image>Adjust>Shadow/highlights som gjør nesten hele jobben. Det er bare å prøve seg frem med innstillingene. I de fleste tilfeller av undereksponering gjør dette susen, og det er bedre å undereksponere enn overeksponere ;-)

~~hilde~~

Ps.
Har du en eldre versjon blir det et par ekstra step, men da får du heller sende meg en mail :-)

Ha en fin kveld.

Inger Anne Maritsdotter V.

Hei Janne.

Eg har visst ikkje sett på dine bilder tidligere ,

dette var jo nydelig , både velkomponert og stemningsfullt ,

likte begge versjoner , da de i grunn er to helt ulike bilder som er fine på kvar sin måte .

Mvh Inger Anne
Steinulf L.

Mye gode råd har du fått. Et fra meg også: Ta natt bildene før det er hekt mørkt, altså mens det fortsatt er noe lys på himmelen. Da får du frem mest detaljer.
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu