Solstjerne i kulda
Likte solens glød i rimfrosten på de store, gamle trær på veien inn til Gamlebyen fra nord, via Prestelandet.
Lukket blenderen ned til f/22 bare for å prøve ut dette med å påvirke blender-stjernen som er avhengig av så liten blenderåpning som mulig.
Klippet fra http://photo.stackexchange.com/questions/6605/why-do-ligh...-sometimes
- "Using a small aperture creates slit-like situations at the corners formed by adjacent blades. Thus, when you have a combination of relatively intense, pointlike, monochromatic light sources in the image and a narrow aperture, you should see a streak (of the same color) emanating from the points in two directions perpendicular to the blades. When your diaphragm is formed by straight blades, this will cause there to be twice as many streaks as blades. However, the streaks for parallel blades will coincide. Thus, for a diaphragm with an odd number of blades (where no two blades are parallel) there will be twice as many radial streaks as blades but for a diaphragm with an even number of blades (where opposite blades are parallel) the streaks overlap in pairs, giving the same number of streaks as blades (but each streak is twice as bright)."
Bildet inngår i albumet Mitt Fredrikstad - En rusletur gjennom byen, sett gjennom mine objektiver.
Fotograf
Utstyr
  • FUJIFILM X-T10
  • Fujinon XF 18-55mm f/2.8-4 R LM OIS
  • Brennvidde18.0mm
  • Blenderf/22
  • Lukker1/125s
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_1044878} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (5)
Avsluttet .
Her har du gjort en suveren jobb med lyset. Jeg vet av erfaring at det ikke er lett å få til den stjerneeffekten du har oppnådd her. Liten blenderåpning hjelper, men er lyset for sterkt, funker det ikke. Her har du åpenbart vært til stede på rett sted til rett tid. For øvrig glimrende lys, farger og detaljer. vennlig hilsen Kjell Øyvind
Walter S.
Takk også her for vennlig og forståelsesfull kommentar, Kjell Øyvind! Det hjelp nok noe at det var en del dis i horisonten, som tok av for den verste kraften i sola. Det var minus 14º den dagen og Glomma renner forbi rett utenfor bildet, så mye av disen var frostrøyk som la seg over landskapet.

Det som er pussig med slike blender-stjerner, er at antall lameller i objektivet er utslagsgivende for hvor flott stjernen blir.
- Har objektivet et oddetall-blenderlameller så blir det vellykket, har det partall så blir det kun like mange stjernestråler som det er lameller. Objektivet mitt har 7 blenderlameller, noe som gir 14 stråler. Oddetall fordobler antall stråler. Merkelig fenomen!

Mvh,
Walter
Avsluttet .
Takk, Walter, for en interessant forklaring. Det var ny og nyttig informasjon for meg. vennlig hilsen Kjell Øyvind
Hans Rich. A.
Flott stjerneeffekt av sola, og til tross for sterkt motlys har du meget gode detaljer både i høylys og i skyggen. Det imponerer meg. Fint med folkene som kommer mot deg.
Så lærte jeg noe nytt om antall lameller også.
Mvh Hans Richard
Walter S.
Takk også for din kommentar, Hans!

Mvh,
Walter
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu