Videoversjon av Canon EOS R5

EOS R5C legger noen imponerende videofunksjoner til et allerede ganske fullspekket EOS R5, og blir det første hybride Cinema EOS-kameraet, som fungerer like godt til foto som til profesjonell video.
Da Canon EOS R5 kom i 2020, var det et ganske revolusjonerende kamera med både fantastiske foto- og videomuligheter. Men det viste seg fort at det ikke var helt på høyden for profesjonelle videografer. Dette har Canon nå prøvd å gjøre noe med ved å lansere EOS R5C, en video-versjon av EOS R5.

EOS R5C er det første Cinema EOS-kameraet med i fullformat med 8K og det første med fullverdige fotomuligheter

Avansert video
Det første vi legger merke til er at EOS R5C er tjukkere enn R5, ved at det er lagt inn aktiv kjøling på baksiden, rett innenfor skjermen. Det var nok nødvendig for at 8K videoopptak skulle fungere tilfredsstillende for profesjonelle brukere. Offisielle tall sier at du kan filme i 12-bit Cinema RAW Light LT, 8K, 50fps, 2140MbPS, i 31 minutter. Alle andre varianter av opptaksformat, oppløsning, bildefrekvens og bitrate gir lengre opptakstider.

Fotofunksjonene er de samme som på EOS R5, og autofokusen er den samme, så det er i all hovedsak videofunksjonene som har fått noe ekstra. Som allerede nevnt, støttes nå Cinema RAW Light i ulike kvaliteter, det er støtte for 8K 60P (med ekstern strømtilførsel), du kan ta opp i ulike kvaliteter til de to minnekortene samtidig, og det er støtte for 4K 120P. I tillegg til Cinema Raw Light, kan du også ta opp i XF-AVC og MP4. Det er støtte for Canon Log 3. Blitsskoen har fått samme funksjon som på EOS R3, der du kan koble til for eksempel en XLR-adapter. Av en eller annen grunn har Canon valgt å ikke sette inn en HDMI-kontakt i full størrelse, bare den lille micro-kontakten som vi også finner i R5.


Ingen IBIS
Canon har valgt å ta bort den fantastiske interne bildestabilisatoren som finnes i R5. Den offisielle forklaringen er at det er vanskelig med god kjøling når du har en bildebrikke som er bevegelig og ikke fastmontert. Og det har de sikkert rett i. Men med aktiv kjøling, burde det være mulighet allikevel. Dette kunne vært et kamera for de som trenger både foto og video i høyeste kvalitet, men uten stabilisatoren, er det plutselig et stort steg ned fra R5, og dermed er det ikke lenger et like imponerende fotokamera. Når det er sagt, må det nevnes at det for video har kommet en ganske effektiv digital stabilisering. Den beskjærer bildet litt, men vi har sett en sammenlikning mellom video med motiv og fotograf i bevegelse, tatt med R5 og R5C, og det var minimal forskjell.

Autofokus
Autofokusen er den samme som på R5, og den er fortsatt meget imponerende, halvannet år etter lansering. Den kan følge mennesker og dyr og biler og motorsykler og annet, og gjenkjenner ansikter og øyne. Du vil antakelig ha problemer med å få bilder og videoer ute av fokus.

Utover de nevnte funksjonene, er kameraet stort sett som en EOS R5, altså med unntak av at det er litt tjukkere på grunn av aktiv kjøling. Canon forteller at kjølingen ikke trekker støv inn i kameraet, da luftrømmen er adskilt fra elektronikken. Utløser knappen har i tillegg blitt rød, for å matche den røde C-en under R5-logoen på motsatt side. Ikke diskret, men ganske stilig.

Hvem er kameraet for?
Det er klart det er en ganske stor gruppe brukere som trenger det ypperste både innen foto og video. Det er flere og flere som jobber alene, og må gjøre alt selv. Da vil et kamera som R5C være en enorm hjelp. En av de store problemene på R5 var naturligvis varmgang i de høyeste videokvalitetene. Den manglet også mulighet for XLR-mikrofon. Nå tilbyr altså Canon et kamera som ikke koster veldig mye mer enn R5, og som har fikset de fleste manglene. Til gjengjeld mister du den fantastiske bildestabilisatoren fra R5, og det burde vært unødvendig. Hadde den vært på plass, ville dette virkelig vært et eksepsjonelt kamera.

Veiledende pris blir 55 299 kroner, og levering starter i mars.
 -
 -
 -
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu